Без груби нарушения протича към момента  денят за размисъл преди

...
Без груби нарушения протича към момента  денят за размисъл преди
Коментари Харесай

Денят за размисъл протича без груби нарушения

Без груби нарушавания протича към момента  денят за размисъл преди утрешните избори за кметове и общински съветници.

ЦИК не е сезирана за груби нарушавания в днешния ден за размисъл, каза  представителят й Александър Андреев:

" Всичко минава умерено, сигналите, които бяха подадени, главно се отнасят до изявления във фейсбук страницата на претендент с един сигнал във връзка с това, че се разграничава инициативният комитет, който е издигнал претендента, за разлепвани материали по коли, тук-там, които не са позволени. В тази връзка имаше сигнализиране. Няма да има проблем във връзка с оборудването и обезпечаването на изборния ден ".

Говорителят посъветва гласоподавателите да не чакат последния вероятен миг на следващия ден, с цел да гласоподават. С образците за бюлетините и листите с претендентите всеки може да се запознае от осведомителните табла пред секциите.

" В случай, че има заличени претенденти, на осведомителното табло ще получат и тази информация, след което да влязат в секцията, да упражнят правото си на глас, тъй като в случай че имат осведомен избор, по-бързо ще упражнят правото си на глас и няма да се бавят в кабината за гласоподаване ", сподели Александър Андреев.

Събота е ден за размисъл преди неделния избор, с който ще се избират общински съветници и кметове на общини, кметства и региони. За гласуването на локалните избори в страната ще бъдат готови над 11 000 секции.

В днешния ден за размисъл, както е записано и в Изборния кодекс, работят забрани за политическите субекти и социолозите.
„ Не е разрешено да се прави предизборна пропаганда и надлежно да бъдат обявявани социологически изследвания, защото това би било нарушаване на възбраната “, разгласи представителят на ЦИК Александър Андреев.

Забраната за обявяване на данни от социологическите изследвания важи до края на изборния ден на следващия ден. Сигнали за нарушавания се одобряват както в общинските, по този начин и в ЦИК. За нарушавания на изборните права като пазаруване и пласиране на гласове се сезират органите на реда или прокуратурата.

А през днешния ден всички секционни комисии би трябвало да получат изборните бумаги и да оборудват пространствата за гласоподаване.

„ Да одобряват книжата и материалите от представител на Общинската изборна комисия и на общинската администрация. Съответно да подредят изборното помещение, тъй че в деня на изборите да могат да открият изборния ден и да могат да протекат изборите обикновено “, добави Андреев.

Секциите с над 500 гласоподаватели ще имат повече от една кабина за гласоподаване. Осигурени са спомагателни транспарантни кутии за бюлетините, а пред секциите ще се разлепят кандидатските листи за общински съветници, помощни материали за претендентите за кметове.

От ЦИК поучават и аварийните членове на секционни комисии, които не са имали опция да се срещнат с методическите инструкции, да го създадат.

„ С всички помощни обучителни материали, които са качени на страницата на ЦИК в обучителния портал, а надлежно и в деня на изборите, в случай че има пропуски в тяхната подготовка, то да се извърнат към останалите членове “, сподели още представителят на ЦИК.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР